Би било хубаво повече интериорни студиа да предлагат възможност за работа на студенти

1

Студентката Радосвета Жабова от Нов Български Университет, която е 4 курс в специалност “Интериорен дизайн”, сподели защо е решила да стане част от конкурса NovaCity D-Zine. 


  • Какво ви подтикна да участвате в конкурса NovaCity D-Zine Competition?

Това е една добра възможност за студентите да работят по реален обект.  Хареса ми и идеята да разработвам идеен проект за голям апартамент, който ще се обитава от многочленно семейство. Големите му площи и нестандартни форми правят задачата  още по-интересна и предизвикателна.Това ще ме извади от комфортната зона на университетските проекти. Този  конкурс е шанс да представиш една различна гледна точка, тоест да създадеш дизайн изцяло за хора, които не познаваш, но в същото време да изразиш себе си и идеите си чрез него. Имаш възможност да опознаеш още себе си, своите възможности и да ги представиш на света. Със сигурност знам, че изпълнението на един проект е изключително трудна задача в реални условия, затова конкурсът е благоприятна среда и полезен опит за сблъсък с трудностите на проектирането при реален обект. Харесва ми, че има и състезателен характер, което е доста мотивиращо за един млад дизайнер/архитект да се развива и да става все по-добър, да заяви себе си.

  • Какви амбиции и мечти преследвате в реализацията си на интериорен дизайнер?

Бих искала да продължа да се развивам в областта на интериорния дизайн, защото ми харесва и знам, че имам какво да дам в тази сфера. Искам да се запозная с утвърдените дизайнери както в България, така и извън нея, защото съм на мнение, че от всеки един човек може да се научи много. Всеки проектант има специфичен подход и характер към своите проекти, които са прозорецът за обогатяване на нови знания. Също така смятам, че професията на интериорен дизайнер/архитект е екипна работа и бих искала да се запозная с много хора, с които да работим по интересни и вдъхновяващи казуси, които да носят въодушевление както на нас самите, така и на околните. И още по-прекрасно би било, ако тези проекти се оценят.

 

  • Как може да се подобри връзката между бизнеса и образованието според вас?

Според мен, обединяването на образователната система и бизнеса може да стане ,  ако има повече стажове, практики, семинари и конкурси в които студентите да имат пряк допир с реални ситуации и ментори. И като се подобрят и модернизират базите на университетите, които да отговарят на работната среда. И не на последно място – хубаво е да има връзка „ търсене и предлагане „, което означава да се променя образователната система спрямо търсенето на работни кадри. Би било хубаво повече интериорни студиа да предлагат възможност за работа на студенти.

Share